Bijen pollen zijn een gezond product van de bij, ze worden ook wel eens ” het meest natuurlijk voedings supplement ” genoemd.
De kracht van de zomer zon is volop daarin aanwezig.
Bijenpollen: de gezonde kracht van bijen
Wist je dat bijenpollen tot het meest complete superfood wordt gerekend?
Ze hebben talloze gezondheidsvoordelen omdat ze bijna alle voedingsstoffen bevatten die een mens nodig heeft.Het is een uniek mengsel van onder andere essentiële aminozuren, proteïnen, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Bijenpollen wordt al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel en wordt ook wel ‘Fontein van de jeugd’ genoemd.
Het is een product van bezige honingbijen, dat zo uniek is dat het niet kan worden nagemaakt door de mens.
In dit artikel vertellen we je waarom deze pollen zo goed voor je lichaam zijn.
Ook geven we je tips over waar je op kunt letten bij de aankoop en het gebruik van deze verbluffend gezonde stuifmeelkorrels.
Wat zijn bijenpollen?
Bijenpollen wordt ook wel ‘bijenbrood’ genoemd. Het bestaat uit gele korrels gevormd door stuifmeel en nectar.
Stuifmeel is het mannelijke zaad dat een bloem ‘uitscheid’ en wordt ook wel pollen of microsporen genoemd. Het is afkomstig van onder andere de meeldraden van de bloem.
Het wordt verzameld door de werkbijen/honingbijen. Dit stuifmeel is nodig voor de bevruchting van planten.
Het stuifmeel blijft kleven aan de achterpoten van de bijen. Ook vervoeren de bijen nectar uit de bloemen.
Tijdens het verzamelen vermengt dit zich met elkaar en er worden door de bij bijzondere enzymen aan toegevoegd. Er ontstaan dan kleine gele bolletjes.
Dit mengsel wordt uiteindelijk verzameld in de bijenkorf als voeding voor de bijen.
Op het moment dat de bijen de korf binnenvliegen worden door middel van een soort borsteltjes de bijenpollen opgevangen.
Wat zit er in bijenpollen?
De pollen bevatten enorm veel voedingsstoffen.
Het product bestaat voor 40% uit proteïnen (eiwitten). Het is rijker in proteïnen dan producten van dierlijke bron, zoals vlees en zuivel.
Het grootste gedeelte van de proteïnen in bijenpollen bestaat uit ketens van aminozuren. Er zitten maar liefst 22 essentiële aminozuren in. Dit zijn alle aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken! Verder bestaan de eiwitten in bijenpollen uit enzymen.
Bijenpollen zitten boordevol vitaminen. Het is de rijkste bron van vitaminen in één enkele voedingssoort.
Naast dat bijenpollen het voor je lichaam zo belangrijke vitamine B complex bevat (uitgezonderd B12), dat onder meer bestaat uit vitamine B11 (foliumzuur), zitten er in de stuifmeelkorrels ook vitamine A, C, D en E.
De pollen zitten eveneens boordevol mineralen, zoals ijzer, calcium, koper, jodium, magnesium, fosfor, kalium, selenium, natrium, zink, silicium en zwavel.
Verder bevatten ze voedingsvezels, lipiden (vetten) en antioxidanten.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor allerlei gezonde stoffen, waaronder vitaminen, spoorelementen en bioactieve stoffen (plantenstoffen zoals polyfenolen).
De gezondheidsvoordelen op een rijtje
- De stuifmeelkorrels kunnen het immuunsysteem enorm versterken. Bijenpollen werken als antibiotica, tegen ontstekingen en virussen. De antioxidanten strijden tegen celveroudering veroorzaakt door vrije radicalen.
- Een goede weerstand begint bij een goede darmflora. Het spijsverteringssysteem vaart wel bij de pollen, door de aanwezige enzymen. Deze helpen voorkomen dat je ziek wordt door bacteriën als salmonella.
- Bijenpollen worden gebruikt om allergieën zoals hooikoorts tegen te gaan. Dat klinkt raar; een pollenallergie bestrijden met pollen, maar het helpt echt! Bij een allergische reactie wordt het immuunsysteem overactief en gaat histamine aanmaken dat leidt tot allergieverschijnselen. In bijenpollen zit het stofje quercetine. Dit is een anti-histamine stofje en reduceert het histamine niveau in het bloed.
- De gele bolletjes zijn goed voor de luchtwegen en geven verlichting bij aandoeningen als astma, bronchitis en problemen met de neusholten.
- Bijenpollen zijn goed voor het uithoudingsvermogen. Ze boosten je energielevel.
- Ze bevorderen het herstel na ziekte.
- Ze verhogen de concentratie.
- Ze brengen de gemoedstoestand in balans.
- Bestanddelen in bijenpollen zijn goed voor je huid, met name bij huidaandoeningen zoals eczeem, acné of psoriasis. Ze beschermen de huid en bevorderen de aanmaak van nieuwe huidcellen. Bijenpollen zitten vaak in huidverzorgingsproducten, bijvoorbeeld voor baby’s.
- Ze helpen om gewicht te verliezen omdat bijenpollen de hunkering naar ‘foute’ voeding tempert. Bovendien zijn ze calorie-arm.
- Antioxidanten als bioflavonoïden versterken de bloedvaten, stimuleren de bloedcirculatie en werken LDL-cholesterol-verlagend. Ze weerhouden het bloed van stolling en helpen daarmee hart- en vaatziekten voorkomen die kunnen leiden tot een hartaanval of beroerte.
- Bijpollen dragen bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Dit is bijvoorbeeld erg nuttig voor mensen met bloedarmoede. De aanmaak van hemoglobine (zuurstof-dragende rode bloedcellen) wordt door bijpollen gestimuleerd.
- De stuifmeelkorrels kunnen helpen om zwangerschap te bevorderen. Ze ondersteunen de hormoonhuishouding, zijn een afrodisiacum en stimuleren en herstellen eventueel de werking van de eierstokken.
- Ze helpen bij de overgang, bijvoorbeeld tegen opvliegers.
- Ze ondersteunen het herstel bij aandoeningen aan de prostaat. Ze verminderen bijvoorbeeld de behoefte om telkens te moeten plassen.
- Bijenpollen zijn zeer geschikt voor vegetariërs.
- Ze werken tegen bijwerkingen bij een chemokuur.
- Bijenpollen komen van pas bij het bestrijden van leveraandoeningen.
Verschil met andere bijenproducten
Bijenpollen moeten niet verward worden met andere bijenproducten, die op hun beurt overigens ook erg gezond zijn.
Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde als honing (waarvan rauwe, koud geslingerde honing het meest gezond is). Honing wordt gemaakt van nectar. In bijenpollen zitten overigens 30% meer proteïnen dan in rauwe honing. Honing bevat meer sucrose en glucose (suikers).
Ook verschillen bijenpollen met honingraat. Deze is gemaakt van bijenwas, waar de rauwe honing in verzameld wordt.
Royal jelly is eveneens een bijenproduct. Dit wordt ook wel koninginnengelei genoemd; een mengsel dat wordt gegeven aan (met name) de toekomstige koningin.
Propolis tot slot is een lijmachtige substantie om de bijenkorf mee dicht te ‘metselen’. Propolis bestaat uit balsem, was, etherische olie en pollen.
Bijenpollen kopen
Je kunt de pollen kopen bij lokale imkers, sommige supermarkten, gezondheidswinkels en online.
Prijzen verschillen nogal, van rond de 4 euro tot zo’n 50 euro. Dat is prijzig, zoals het geval is met veel superfood.
Je hoeft niet al het superfood dat er maar is constant in huis te hebben. Haal de ene keer eens bijenpollen, de andere keer hennepzaad, de andere keer kokosolie, en ga zo maar door.
Let bij een aankoop goed op dat je kiest voor de rauwe, biologische variant, gecertifceerd door de SCAL bio-controle en/of het EKO keurmerk.
Bijen worden bedreigd en zijn kwetsbaar. Een bij moet voor 1 theelepel pollen een maand lang werken. Zorg dus goed voor het welzijn van de bijen.
Dit is ook in ons eigenbelang. Bijen zorgen voor meer dan 80% van de bestuivingen van planten, bloemen en struiken. Zonder de bijen zullen er enorm veel voedingsbronnen voor de mens verloren gaan.
Als je last hebt van hooikoorts en je wilt hiervoor bijenpollen gebruiken, zoek dan een imker bij jou in de buurt! Zo bouw je bescherming op tegen de pollen in je eigen omgeving.
Bijenpollen gebruiken
Je kunt zo’n 1-2 theelepels bijenpollen per dag gebruiken. Liefst bij de maaltijd, bijvoorbeeld door de havermout, de yoghurt, een smoothie, door koude dranken of door de thee (water eerst laten afkoelen!).
Voor een optimale darmwerking is het raadzaam om de korrels te consumeren in combinatie met fruit (met behoud van de vezels uit het vruchtvlees!).
Let op! Mensen met hooikoorts moeten het gebruik van bijenpollen heel rustig opbouwen in verband met een mogelijke allergische reactie. Begin met een paar korreltjes!
Bijenpollen bewaren
Na het openen dien je de verpakking op een donkere, droge en koele plek te bewaren, goed afgesloten. Ze zijn dan langer dan 1 jaar houdbaar.
Bijwerkingen!
Bijenpollen dien je niet te gebruiken bij overgevoeligheid voor bijenproducten.
Er kan een allergische reactie of zelfs een anafylactische shock plaatsvinden. Dit kan bestaan uit benauwdheid en zwelling van de huid en luchtpijp, koorts en netelroos.
Bij zwangerschap en borstvoeding wordt het gebruik van bijenpollen ook afgeraden.
Het eten van bijenpollen kan gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicatie zoals bloedverdunners. Informeer bij je huisarts of je bijenpollen veilig kunt consumeren in combinatie met je medicatie.
Bron: gezondafvallen.nl/bijenpollen
Geef een reactie