groene thee heeft niet alleen nadelen maar vooral heel
veel voordelen voor de gezondheid.
Groene thee wordt voornamelijk in China, Japan en in enkele Noord-Afrikaanse landen en het Midden-Oosten gebruikt. De afgelopen jaren is de populariteit op Europa overgegaan en worden er talrijke geneeskrachtige eigenschappen aan gegeven.
Niet alleen de thee wordt aanbevolen, maar ook de capsules met groene thee extracten. Deze worden aangeprezen bij vermageringskuren, als krachtige anti-oxidanten en om aan tumorpreventie te doen. Dit artikel zal verder toespitsen op de voordelen van groene thee.
Wat zit er in groene thee?
Verse groene theebladeren zijn buitengewoon rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen die tot 30% van het droge blad gewicht kunnen uitmaken. Polyfenolen bestaan uit catechinen, flavanolen, chlorogeenzuur, epigallocatechinegallaat (EGCG) en een uniek stof, theogallin. Polyfenolen pakken de vrije radicalen in het lichaam aan en gaan infecties tegen. Uit onderzoek blijkt dat groene thee zes keer sterker is dan zwarte thee.
De cafeïne die in groene thee aanwezig is, maakt slechts 3% uit van het geheel, samen met zeer kleine hoeveelheden methylxanthines, theobromine en theophylline. Dit maakt je alerter maar niet zenuwachtig. Het aminozuur theanine (5-N-ethylglutamine) is ook uniek voor deze thee en heeft een kalmerend effect.
Gezondheidsvoordelen van groene thee
De potentiële gezondheidsvoordelen van groene thee zijn:
- Door hun antioxidante en antivirale effecten zullen ze ontstekingen voorkomen en behandelen.
- Groene thee helpt bij kankerpreventie. Onderzoek vond reeds positieve effecten voor borst-, prostaat-, long- en dikkedarmkanker, alsook voor leukemie.
- Groene thee heeft bloedverdunnende eigenschappen en zal de bloedcirculatie verbeteren.
- De catechenen in groene thee zullen de gezondheid van je tanden en tandvlees boosten.
- Dankzij de antioxidanten zullen de ogen langer gezond blijven en kunnen oogziektes voorkomen worden.
- Groene thee verbetert de cardiovasculaire gezondheid en verlaagt het risico op een hartaanval.
- Groene verbetert de focus dankzij de cafeïne, maar doet ook relaxen dankzij de dopamine-inducerende voordelen.
- Groene vertraagt de mentale achteruitgang en kan de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verminderen.
- Groene thee vergemakkelijkt gewichtsverlies en vetverbranding, en brengt zo een verlaagd risico op obesitas teweeg.
- Beschermt tegen artritis doordat het ontstekingen vermindert.
- Beschermt de huid tegen schadelijke straling van de zon die huidtumoren teweegbrengt.
- Volgens een Japanse studie verlaagt groene thee het risico op diabetes type 2 verlagen en verhoogt het de insulinegevoeligheid.
- Groene reguleert de cholesterolniveaus en helpt bij het voorkomen van de opbouw van plak in de aderen.
De verbinding epigallocatechinegallaat (EGCG) in groene thee extracten kan tientallen ziektespecifieke moleculaire aspecten reguleren. Het is dus een krachtige gezondheidsregulator.
Groene thee en vermageren
Groene thee is een product dat het vetmetabolisme verbetert en ervoor zorgt dat een vermageringsdieet meer effect heeft. Dit komt doordat de antioxidanten in groene thee een enzym triggeren dat op zijn beurt een proces in gang steekt waarbij cellen vet sneller afbreken.
Bovendien vermindert groene thee de eetlust en zorgt het voor een betere stofwisseling. In dit opzicht zijn er ook kleine maar significante effecten gevonden op het behandelen van buikvet.
Ook tijdens het sporten heeft groene thee bewezen voordelen. Een studie bij mannen die het supplement namen, toont aan dat ze tijdens het sporten 17% meer vet verbrandden. Groene thee helpt dus bij verbranden van het zowel in rust als in beweging.
Groene thee capsules bijwerkingen
Toch bevat groene thee ook een kleine hoeveelheid cafeïne en andere producten die zorgen voor een verminderde slaap waardoor men wat meer gestresseerd kan raken. Zoals alle middeltjes om te vermageren, moet men deze zeker combineren met een vermageringsdieet.
Groene thee drinken en meer vetten eten heeft immers een omgekeerd effect. De eetlust vermindert en het metabolisme verbetert, maar als men gezonde voeding vervangt door ongezonde voeding wordt dit effect vernietigd. Sommige mensen denken dat ze vermageren met groene thee zonder dieet, maar dat klopt niet echt.
Tips voor een gezond ontbijt
Vermageren begint bij gezond eten. Je dagelijks kopje groene thee kan je combineren met andere gezonde voedingsmiddelen.
- Eieren, rijk aan proteïnen, verminderen de appetijt.
- Tarwekiemen, rijk aan vezels, verminderen eveneens de appetijt.
- Bananen, rijk aan vezels, zorgen ervoor dat je langer vol zit.
- Yoghurt, vooral dan de Griekse variant, zijn zijn aan proteïnen en zorgen dat je overdag minder honger hebt.
- Smoothies, bij voorkeur een lichte combinatie van groenten en fruit, geven je langer een vol gevoel.
- Bessen – aardbeien, bosbessen, braambessen en frambozen – bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels, en verminderen je hongergevoel.
- Pompelmoes bevat veel water en vezels, en zijn op die manier caloriearm wat ze perfect maakt voor het ontbijt.
- Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C, vitamine K en kalium, en bevat pectine wat je langer een vol gevoel geeft.
- Chiazaden zetten uit wanneer je er water aan toevoegt en zorgen er zo voor dat je minder snel honger krijgt.
- Havermout is laag in calorieën en rijk aan vezels en proteïnen wat zorgt voor een verminderde appetijt.
- Lijnzaad is vezelrijk wat je appetijt verlaagt en je voller doet voelen.
- Een kleine hoeveelheid noten zoals amandelen helpen afvallen.
Voordeel van groene thee capsules
In elke thee zitten er producten die gezondheidsvoordelen hebben en anderen die we niet echt nodig hebben. Cafeïne kan hartkloppingen veroorzaken of een gejaagd gevoel geven. De tannines daarentegen zorgen voor een onaangename en bittere nasmaak.
Bij vele groene thee capsules wordt de cafeïne verwijderd en krijgt men geen opgewonden gevoel. Groene thee drink je best niet ’s avonds, maar de capsules zonder de cafeïne kan men meestal gedurende de hele dag gebruiken. Het is wel nodig de bijsluiter aandachtig te lezen.
- Bron: COPYRIGHT DE GEZONDHEIDSWINKEL© 2022
Geef een reactie