Suiker heeft veel nadelen voor onze gezondheid.
Weinig energie? Dit zijn dé redenen waarom het schrappen
van suiker energie geeft.
Geschreven door Redacteur
In veel voedingsmiddelen zijn suikers toegevoegd. Dat het eten van te veel suikers niet zo gezond is, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat suikers ook echte energierovers zijn?
In dit artikel vertelt Anne Fleck, auteur van
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid, je er meer over.
Of je nu geplaagd wordt door energiegebrek, verminderde weerstand of een chronische ziekte, het kan in principe allemaal te maken hebben met een teveel aan glutenbevattend witmeel, melk, zuivelproducten, suiker en zoetstoffen, ranzige vetten of transvetten uit de braadpan of bewerkte producten. Schrap dergelijke energierovers uit je menu, in elk geval voor korte tijd. Zo kun je effectief en zonder kosten inventariseren welke producten je slecht verdraagt. Het kan je een aanzienlijk hoger energieniveau opleveren. We gaan ons nu verdiepen in suiker en kunstmatige suikervervangers.
Suiker en kunstmatige suikervervangers
Suiker en suikervervangers buitelen over elkaar heen in de moderne voeding. De meeste industrieel vervaardigde levensmiddelen zoals ontbijtgranen, koekjes, crackers, zoetigheden, muffins, donuts, sauzen, ijs, eiwitrepen of proteïneshakes staan bol van de suiker of zoetstof. Te grote hoeveelheden hebben aantoonbaar een nadelige invloed op het energieniveau en zijn schadelijk voor de gezondheid. Ook veel dranken zijn kolossale suikerbommen: frisdranken, cola, vruchtensappen, energiedrankjes en gesuikerde melk(vervangers). Alcoholische dranken in allerlei variaties doen ijverig mee aan de suikervoorziening.
Lees ook: Waar komt jouw behoefte aan suiker vandaan? (+ een recept voor gezonde chocolademelk!)
De nadelen van suiker
Gemiddeld worden er in een industrienatie per dag ongeveer 22 theelepels suiker weggeknabbeld, ingeslikt of opgeslurpt. Een overdaad aan suiker veroorzaakt niet alleen cariës bij kinderen, maar doet ook schadelijke suikermoleculen ontstaan, zogenoemde age’s (Advanced Glycation Endproducts), die zich aan lichaamseigen proteïnen koppelen en deze aantasten. Dit proces wordt al lang geassocieerd met energiegebrek, veroudering en ziekte. De lijst met overige schadelijke invloeden van te veel suiker is vrijwel eindeloos.
- Het verstoort de opname van mineralen als calcium, magnesium en chroom. Dat vermorzelt de belastingtolerantie (magnesiumgebrek), destabiliseert de glucosespiegel (chroomgebrek) en verweekt botten (calciumgebrek).
- Het vernietigt gezond- en slankmakende goede darmbacteriën. Dit geldt met name voor suikervervangers (aspartaam, acesulfaam-K, sacharine, sucralose etc.).
- Een verstoorde darmflora bevordert energiegebrek en overgewicht, holt de weerstand uit en versterkt de ontwikkeling van kankercellen.
- Te veel suiker verstoort het autofagieproces (de afvoer van afvalstoffen) in de cellen.
- Het bevordert voedingsmiddelenintoleranties, bijvoorbeeld histamine-intolerantie, die onder andere moeheid veroorzaken.
- Te veel suiker beschadigt de werking van levensbelangrijke enzymen en draagt bij aan schade aan cellen door oxidatieve stress (mitochondriopathie).
- Het is een veroorzaker van stille ontstekingen, die energiegebrek en ziekten uitlokken. Voorbeelden zijn: hartinfarct, herseninfarct, diabetes mellitus, dementie, overgewicht, kanker, stijging van bloedvetten (van het schadelijke, geoxideerde ldl-cholesterol en van triglyceride).
- Het verhoogt het risico op migraine, jicht, bijnieruitputting en auto-immuunaandoeningen.
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn helemaal erg. Ze leveren weliswaar geen calorieën, maar pushen de bloedsuikerspiegel meer dan suiker. Daarom zijn symptomen als onbedwingbare trek (‘Ik sta te trillen op mijn benen van de honger’) en energiedips intenser na consumptie van zoetstoffen. Bovendien stimuleren ze een ongebreidelde toename van dik- en ziekmakende darmbacteriën.
Lees ook: Slaapproblemen door schommelende bloedsuikerspiegel
Let op je bloedsuiker
Als vuistregel geldt: hoe hoger de bloedsuikerprikkel uit voeding, hoe sterker de daling van de insulinerespons (het hormoon van de alvleesklier dat het bloedsuiker drukt) en hoe dieper je in een hypoglykemie stort (hypo = onder); en hoe heftiger de energiedip die je meestal ervaart. Dat is ook de reden waarom veel mensen prikkelbaar, nors of slecht gefocust zijn.
Meestal volgt op deze onverhoedse, plotselinge energiecrash en/of emotionele inzinking een nieuwe graai naar suiker- en koolhydraatrijke voeding, waardoor het energiepeil bliksemsnel naar boven wordt bijgesteld en de stemming stijgt. Maar dat zoete geluk is van korte duur. Hoe vaker je een glucosepiek inzet, hoe meer de gevoelige insulinereceptoren aan de oppervlakte van je cellen afstompen. Ze verdrinken in de insulinestroom en worden in de loop van de tijd insulineresistent, wat wil zeggen dat ze de insuline niet meer ‘op de celdeur horen bonzen’. Dan heeft je lichaam steeds meer insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te drukken.
Als er in één keer een te grote hoeveelheid suiker en insuline door je lichaam spoelt, zorgen stresshormonen ervoor dat de overtollige suiker in de vorm van vet wordt opgeslagen. Vervolgens wordt lichaamsvet afgezet in de buik, en dan kom je er niet zo makkelijk meer van af. Dit nieuwe kanon van buikvetontstekingen vuurt infectueuze transmitters af in het bloed, met de bekende ontstekingsmachinerie als negatief gevolg.
Als je serieus werk maakt van een darmvriendelijk en ontstekingsremmend dieet, kun je dat eindeloos hunkerende suikermonster liefdevol, maar definitief de laan uitsturen. Een uitgekiend voedingspatroon met weinig bloedsuikerstimuli voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en daarmee gepaard gaande energiedips.
Bron: www.inspirerendleven.nl
Geef een reactie